Peki Aronya nedir? Faydaları nelerdir?
Aronya, keskin tadıyla bilinen, Kuzey Amerika’ya özgü küçük, yuvarlak bir meyvedir. Kırmızı veya siyah renkte olan aronya meyvesi taze, kurutulmuş veya meyve suyu formuyla tüketilebilir. Aronya meyvesinin en bilinen faydaları arasında antioksidan açıdan zengin olması sebebiyle diyabeti kontrol etmesi, kalp sağlığını koruması ve antikanser etki yaratabilmesi yer alır.
Aronya Meyvesi Nedir?
Aronya meyvesi, gülgiller familyasına ait üzümsü meyveler grubuna ait, keskin tada sahip, çalı bitkisinin küçük ve koyu renkli bir meyvesidir. Kuzey Amerika’ya özgü bir meyve olan aronya aynı zamanda Avrupa’nın bazı bölgelerinde de yetişebilir. Geleneksel tıpta özellikle Yerli Amerikalılar tarafından soğuk algınlığına karşı kullanılan aronya meyvesi bilimsel açıdan da birçok hastalığa karşı potansiyel bir güç olarak kabul edilir.
Aronya meyveleri, sahip olduğu bileşenlerin antidiyabetik, anti-enfektif, antineoplastik, antiobezite ve antioksidan aktiviteleri nedeniyle kalp, karaciğer ve nöron hasarını geri döndüren ya da daha ileri hasar oluşmasını önleyen etkilere sahip olabilir.
Bununla birlikte aronya meyvesi kan şekerini düzenleyerek diyabet kontrolü yapar, kardiyovasküler hastalıklara karşı koruyucudur, böbrek ve karaciğer hastalıkları için potansiyel önleyici olmasıyla birlikte antikanser bir faydası söz konusudur.
Aronya Meyvesinin Faydaları Nelerdir?
Aronya, bilinen diğer meyvelerden daha fazla antioksidan içermesinin yanında C vitamini, PP, B, E vitamini ve yüksek miktarda antosiyanin de içermektedir. Aynı zamanda potasyum, magnezyum, kalsiyum, manganez ve yüksek oranda lif içeren aronya meyvesinin belirli hastalıkların tedavisinde öne çıktığı bilinmektedir.
Aronya meyvesi toplam kolesterol ve LDL (kötü) kolesterol düzeylerini azaltır ve antioksidan içeriğiyle bağışıklık sistemini güçlendirir. Metabolik bozukluğa da iyi gelen aronya, kardiyovasküler hastalıklara karşı koruyucudur, diyabeti kontrol eder, sindirim sistemini düzenler ve böbrek-karaciğer hastalıkları için potansiyel önleyicidir.
Aronya meyvesinin faydaları genel olarak şunları içerir: Aronya meyvesi bağışıklığı güçlendirir. Toplam ve kötü kolesterol düzeylerini azaltır. Kan akışını iyileştirir. Kalp hastalıklarına karşı koruyucudur. Aronya metabolik bozukluğa iyi gelir. Diyabeti kontrol eder. Aronya meyvesi sindirim sistemini düzenler. Böbrek-karaciğer hastalıklarını önleyebilir. Antikanser etkisi söz konusudur. Bağırsak sağlığına faydalıdır. Antioksidan açıdan zengindir.
Aronya Çayı Nasıl Yapılır?
Aronya meyvesinin faydalarından yararlanmak için meyveyi çay hazırlayarak da tüketebilirsiniz. Aronya çayı hazırlamak için ihtiyacınız olan malzemeler şu şekildedir:
3 çay kaşığı kuru aronya
250 ml su
Aronya çayı hazırlamak için öncelikle içme suyunu kaynatın. Ardından boş bir bardağa kuru aronyayı ekleyin. Kaynattığınız suyu bardağa dökün ve çayı 3-5 dakika demlenmeye bırakın. Çay demlendikten sonra aronyaları çıkarın ve isterseniz bal ile tatlandırın.