Son dönemde araç sahipleri, zorunlu trafik sigortasını yenilemek istediklerinde şaşkınlık yaşadı. Genellikle kasko fiyatlarıyla arasında büyük fark bulunan trafik sigortası, artık kasko ile aynı seviyeye hatta bazı durumlarda daha yüksek fiyatlara ulaştı. Bu durum araç sahiplerini zorlarken, sektör temsilcileri artışın nedenleri hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

Trafik Sigortası Primleri Tokathaber

Sigorta fiyatları neden yükseldi?

TOBB Türkiye Sigorta Acenteler İcra Komitesi Başkanı Levent Korkut, sigorta primlerindeki bu yükselişi NTV yayınında değerlendirdi. Korkut, "Sigorta sektöründe alınan primlerin büyük kısmı hasar ödemesi olarak geri dönüyor. Dolayısıyla primlerin belirlenmesinde önceki yıllarda gerçekleşen hasarlar dikkate alınıyor," dedi. Ayrıca, artan işçilik maliyetleri ve yedek parça fiyatlarının da prim artışına katkı sağladığını belirtti.

Asgari ücret ve enflasyon etkisi

Sigorta fiyatlarının yükselmesinde en büyük etkenlerden biri olarak asgari ücretteki artış gösteriliyor. Asgari ücretin yükselmesi, işçilik maliyetlerini artırırken, enflasyon ve döviz kurlarındaki değişimler de yedek parça fiyatlarını yükseltiyor. Levent Korkut, özellikle yaralanmalı ve bedeni hasarlı kazaların sigorta sektörüne büyük maliyet yüklediğini vurguladı. Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) zorunlu trafik sigortası ile ilgili düzenlemenin iptal edilmesinin, sektördeki hasar öngörüsünü bozduğunu da sözlerine ekledi.

Sigorta şirketleri zor durumda

Korkut, "2023 yılında sigorta sektörünün zorunlu trafik sigortasından kaynaklanan zararı 13 milyar dolar civarındaydı. 2024 sonunda bu zararın 20 milyar doları bulması bekleniyor. Bu da primlere yansıyor." ifadelerini kullandı. Sigorta sektöründeki temsilciler ise bu zararın önlenmesi için serbest tarife sistemine geçilmesi gerektiğini savunuyor. Böylece şirketler, maliyetlerine uygun poliçeler sunabilecek.

İkinci el araç satışlarında yeni dönem: “Güvenli Ödeme Sistemi” zorunlu olacak İkinci el araç satışlarında yeni dönem: “Güvenli Ödeme Sistemi” zorunlu olacak

Zorunlu Trafik Sigortası Tokathaber

Kaskoda artış olacak mı?

Levent Korkut, kasko fiyatlarında önemli bir artış beklemediğini dile getirirken, enflasyon ve döviz kurlarındaki dalgalanmaların etkisiyle fiyatların yükselebileceğini belirtti. Ancak şu an için trafik sigortası fiyatlarının kaskoyu geçmiş olması dikkat çekici bir gelişme olarak öne çıkıyor.

İstanbul'da kasko ve trafik sigortası fiyatları

İstanbul’da ortalama bir hususi otomobil için kasko fiyatları 10-12 bin lira arasında değişirken, trafik sigortası teklifleri ise 13-14 bin lira seviyelerine kadar çıkmış durumda. Araç sahiplerinin, artan sigorta fiyatlarına karşı nasıl bir yol izleyeceği ise merak konusu.

Kaynak: NTV