Mescid-i Aksa’nın Maketi Niksar’da: Destek Mesajları Çığ Gibi Büyüyor Mescid-i Aksa’nın Maketi Niksar’da: Destek Mesajları Çığ Gibi Büyüyor

Tokat'ın Niksar ilçesinde bulunan ve 117 yıllık bir tarihi olan çan, çalınma endişesi nedeniyle 43 yıldır belediye binasında koruma altında tutuluyor. Tarihi çan, hem hıristiyanlık tarihine hem de Niksar'ın kültürel mirasına işik tutuyor.

Tarihi Çanın Yolculuğu

1950’li yıllarda Niksar Kalesi'nde sergilenen çan, çalınma ihtimaline karşı itfaiye binasına taşındı. Daha sonra 1983'te tamamlanan belediye hizmet binasının alt katına konulan çan, burada da yeterince güvenli olmadığı düşünülerek binanın üçüncü katına yerleştirildi. 2012 yılında belediye binası taşınıp eski bina polis merkezine dönüştürüldüğünden beri çan, burada çok daha güvenli bir şekilde korunuyor.

Neden Bu Kadar Özel?

Niksarlı Metin Kayayurt, çanın yıllarca çalınma tehlikesine karşı korunduğunu belirtti. Kayayurt, Amerika'dan çanı almak isteyen bir grubun geldiği bilgisini aldıktan sonra çanı daha da güvenli hale getirdiklerini söyledi. “Çanın bulunduğu kata demir kapı yaptık ve bugüne kadar bu şekilde sakladık. Çan 43 yıldır burada” dedi.

Tarihi ve Fiziksel Özellikleri

Çanın çok ağır olduğuna dikkat çeken Kayayurt, şu ifadeleri kullandı: “İnsan gücüyle yerinden bile kıpırdatılamaz. Ancak iş makinesiyle taşınabilir. Emniyet binası içinde bulunması sayesinde çan güvende. Şehir dışından gelen ziyaretçiler çanın fotoğraflarını çekiyor.”

Çanın Bağlı Olduğu Kilise ve Tarihi Bağlamı

Niksar'ın Karşıbağ Hüsam Mahallesi'nde bulunan kilise, M.S. 3. yüzyılın ortalarına dayanan bir tarihe sahip olabilir. Bu kilisenin temelleri, şehrin ilk Hristiyan liderlerinden Gregorius Thaumaturgos'ın burayı piskoposluk merkezi ilan ettiği dönemden kalma. Kilisenin taban mozaikleri ve yer altı tünelleri, Niksar'ın Hristiyanlık tarihinde önemli bir yer tuttuğuna işik tutuyor.

 

 

 

Muhabir: Sedat Özata