Türkiye’de soğan üretiminde ikinci sırada yer alan Amasya’da kuru soğanın kilosu tarlada 6 TL’den satılıyor. Ancak Tokat'taki marketlerde aynı soğanın fiyatı 15 TL’ye kadar çıkabiliyor. Bu fiyat farkı üreticileri ve tüketicileri olumsuz etkiliyor.

Amasya'nın Soğan Üretimi Artıyor
2023 yılında 74 bin dekarda soğan üretimi yapılan Amasya’da, bu yıl ekim alanı 79 bin dekara çıktı. Yaklaşık 430 bin ton rekolte bekleniyor. Ancak, soğanın düşen fiyatı ve maliyetlerdeki artış, üreticileri zor durumda bırakıyor.

Emekliler Ocak Zammından Umutsuz: Talepler ve Endişeler Artıyor Emekliler Ocak Zammından Umutsuz: Talepler ve Endişeler Artıyor

A W257817 06

Üretimde Sorun Yok, Problem Satışta
Amasya Ziraat Odası Başkanı Mustafa Cebeci, Türkiye’nin soğan ihtiyacının yüzde 13’ünü karşılayan Amasya’da, soğanın fiyatının 6 TL olduğunu belirtti. “15 gün önce soğan 12 TL’ydi. Birden 6 TL’ye düştü. İnşallah yetkililerin çözüm bulacağına inanıyorum. Türkiye’de üretimde sıkıntı yok. Sorun tarım ürünlerinin satışında. Ticaret Bakanlığının bu konuya el atması gerektiğini düşünüyorum” dedi.

A W257817 04

Antalya Bölgesine Satışlar Düştü
Soğan üreticisi Oğuz Çelik, geçen yıl Antalya bölgesine önemli miktarda ürün gönderdiklerini, ancak bu yıl satışların üçte bir oranında düştüğünü söyledi. Bu yıl üç ilde üretim yapacaklarını ve toplam 30 bin ton soğanın 10 bin tonunu kış dönemi için depolara taşıyacaklarını belirtti. “Soğanı kesinlikle dışarıda, üstü ve etrafı açık bir yerde bekletemezsiniz” dedi.

A W257817 05

Tarlalarda Satılmayan Mallar Yandı
Amasya Ziraat Odası Başkanvekili İsmail Kurt, Haziran ayında büyük umutlarla başlayan soğan hasadının hüsranla sonuçlandığını ifade etti. “Satılmayan mallarımız tarlalarda yandı. Soğanlar pazarlanamıyor. Buğday, şeker pancarı para yapmayınca çiftçimiz soğan ve patatese eğilim gösterdi. Sanırım soğanın çokluğundan dolayı da bu haldeyiz” dedi.

 
 

 
 

Kaynak: iha