İlhanlılar döneminden kalan ve aralarında Anadolu Nazırı Şehzade Cumudar, Amasya Emiri İşbuğa Noyan, İzzettin Mehmet Pervane Bey, eşi ve çocuklarına ait mumyaların da bulunduğu bu özel koleksiyon, ziyaretçilerin müzede en çok ilgi gösterdiği alan olarak dikkat çekiyor.
Müze Müdürü Celal Özdemir, 23 bin eserlik müzenin en fazla ilgiyi 14. yüzyıla ait mumyaların gördüğünü belirtti. Özdemir, "Bu müze, Türkiye'deki tek İslami mumyalara sahip müze diyebiliriz. Türkiye'de birçok mumya olan müzemiz var. Bunların birçoğu Hristiyan mumyalar. Amasya Müzesi'ndeki mumyalar Müslüman kişilere ait." dedi.
Özdemir, ayrıca mumyaların 4 yetişkin ve 4 çocuk mumyasından oluştuğunu ve mumyalanma tekniklerinin diğer bilinen tekniklerden farklı olduğunu söyledi. "Mısır'daki veya dünyanın diğer yerlerindeki mumyalardan farklı. Özellikle Mısır'daki mumyaların hepsi keten bezi dediğimiz bir bezle sarılmış halde, tabiri caizse kefenlenmiş halde defnedilmişler ama buradaki mumyaların bedenleri örtülmemiş" dedi.
2003 yılında National Geographic'in mumya uzmanları tarafından yapılan incelemeler sonucu, mumyaların iç organlarına tek tek bakıldı ve çocukların hastalıktan öldüğü tespit edildi.
Mumyalar, 1855 yılına kadar Burmalı Minare Camii'nin türbe kısmında saklandı. Günümüzde ise Kültür ve Turizm Bakanlığı yetkililerince periyodik bakımı yapılan mumyalar, klima ve iklimlendirme cihazlarıyla muhafazasının gerçekleştirildiği özel bir bölümde korunuyor.
Amasya Müzesi, tarihinin yanı sıra bu eşsiz mumyalarıyla da ziyaretçilerine benzersiz bir deneyim sunmaya devam ediyor. Her yıl binlerce kişinin ziyaret ettiği bu müzeyi siz de listenize eklemeyi unutmayın.
Kaynak: AA