Almanya’nın iktidardaki Sosyal Demokrat Partisi (SPD), yüksek konut kiralarıyla başa çıkmak için ülke genelinde üç yıllık kira indirimi teklif etmeye hazırlanıyor. SPD milletvekili Verena Hubertz, Bild am Sonntag’a yaptığı açıklamada, “Nefes alma alanı yaratmamız gerekiyor. Önümüzdeki üç yıl için kiraların dondurulmasına ihtiyacımız var” dedi.

Almanya’daki 41 milyon evin halen yüzde 60’ı kiralık durumda.

Mevcut düzenlemelerde, emlak piyasasındaki kira artışlarının üç yıl içinde yüzde 20, bazı bölgelerde ise yüzde 15 oranında artışına izin veriliyor. Almanya’nın koalisyon hükümeti ise bu sınırı yüzde 11’e düşürmeyi daha önce kabul etti. Ancak SPD, bunun da yeterli olmadığının sinyalini verdi. Partinin planları, talebin çok yüksek olduğu şehirlerde kiraların en fazla yüzde 6 oranında artmasına izin vermek, geri kalan bölgelerde ise genel bir fiyat dondurma düzenlemesi uygulamak.

Türkiye'ye örnek olur mu?

Türkiye'de emlak piyasasında yaşanan artışlar vatandaşları zor durumda bırakırken, tırmanan kiralar durdurulamıyor. Kafasına göre kira artışı yapan ev sahipler sınırları zorlarken vatandaş artan kira fiyatları altında eziliyor. Hükümetin durduramadığı kira enflasyonuna karşı böye bir karar alınması ümit edliyor.

Editör: Haber Merkezi