Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), aralık ayı üretici fiyat endeksi (ÜFE) verilerini açıkladı. 2023’ün son altı ayında ÜFE yüzde 7,55 oranında arttı. Bu oran, alkol ve tütün ürünlerine uygulanacak özel tüketim vergisi (ÖTV) zamlarında doğrudan belirleyici bir rol oynuyor. Mevcut sistemde ÖTV zamları, her altı ayda bir açıklanan ÜFE oranına göre otomatik olarak güncelleniyor.

Erzincan Kilimli'de Deprem Çevre İllerden Hissedildi Erzincan Kilimli'de Deprem Çevre İllerden Hissedildi

6 Aylık ÜFE Zammı Nasıl İşliyor?

Türkiye’deki vergi sistemine göre, alkol ve tütün ürünlerinde ÖTV oranları her altı aylık dönemde ÜFE verilerine göre yeniden düzenleniyor. Son açıklanan yüzde 7,55’lik artış, bu ürünlerin vergilerinde benzer oranda bir yükselişi gündeme getiriyor. Ancak bu otomatik artışın uygulamaya konulması, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yetkisi dahilinde. Cumhurbaşkanı, bu zammı onaylama ya da erteleme kararı verebiliyor.

Cumhurbaşkanının Kararı Belirleyici Olacak

Cumhurbaşkanlığı, ekonomik ve sosyal dengeleri gözeterek zamlarla ilgili nihai kararı verecek. Eğer Cumhurbaşkanı Erdoğan herhangi bir müdahalede bulunmazsa, yüzde 7,55 oranındaki ÜFE zammı ÖTV oranlarına yansıyacak. Bu durum, özellikle alkol ve tütün ürünlerinde 2024 yılının başında fiyatların ciddi şekilde artmasına neden olacak. Uzmanlar, zamların hem tüketici alışkanlıklarını hem de sektörü derinden etkileyebileceğini belirtiyor.

Fiyat Artışları Tüketiciyi Nasıl Etkileyecek?

ÖTV zammının fiyatlara doğrudan yansıması bekleniyor. Bu da sigara, alkol ve diğer tütün ürünlerinin raf fiyatlarının ciddi şekilde yükselmesine neden olacak. Tüketiciler, bu artışın ardından yeni düzenlemelere göre alışverişlerini planlamak zorunda kalacak. Özellikle alkol ve tütün ürünlerine olan talebin düşebileceği öngörülüyor.

Muhabir: Burhan Arar