Diyarbakır'da filmleri aratmayan bir operasyon sonucu, sahte internet siteleri üzerinden yedek parça satışı vaadiyle vatandaşları dolandıran bir şebeke çökertildi. Diyarbakır İl Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Müdürlüğü Dolandırıcılık Büro Amirliği ekiplerinin titiz çalışması sonucunda, 229 milyon TL’lik vurgun yapan dolandırıcılık çetesi “karekod” sistemiyle izlenerek ortaya çıkarıldı.
Yüzlerce vatandaşı mağdur eden ve 140 farklı dolandırıcılık olayına karışan şebeke, kurdukları sahte web siteleri aracılığıyla oto yedek parça satışı yapıyormuş gibi davranarak ödeme aldı. Ancak vatandaşlar, ödemeyi yaptıktan sonra ürünlere asla ulaşamadı. MASAK Raporuyla Ortaya Çıktı: 229 Milyon TL Haksız Kazanç
Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) tarafından hazırlanan rapor doğrultusunda şebekenin tam 229 milyon TL haksız kazanç elde ettiği tespit edildi. İnternet üzerinden yapılan dolandırıcılıkta, mağdurların sayısı her geçen gün artarken, operasyonun boyutu da dikkat çekici hale geldi.
Karekod Detayı Operasyonun Şifresini Çözdü
Diyarbakır polisi, şebekenin banka hesaplarını takip ederek paranın çekilme biçimini mercek altına aldı. Şüphelilerin, dolandırıcılıkla elde ettikleri paraları cep telefonlarına tanımladıkları karekodlarla ATM’lerden çektikleri belirlendi. Bu yöntemle izlerini kaybettirmeye çalışan şebeke üyeleri, toplanan paraları doğrudan örgüt lideri H.A.’ya ulaştırıyordu.
413 Suç Kaydı Bulunan Lider İstanbul’da Yakalandı
Şebekenin başında bulunan ve tam 413 ayrı suç kaydı bulunan H.A.’nın 5 yıldır firari olduğu öğrenildi. Diyarbakır’dan özel olarak görevlendirilen ekip, İstanbul’a giderek yaklaşık bir hafta boyunca teknik ve fiziki takip gerçekleştirdi. Yapılan çalışmalar sonucunda, H.A. saklandığı adreste kıskıvrak yakalandı.
Eş Zamanlı Operasyonla 18 Şüpheli Tutuklandı
Emniyet birimleri, örgüt lideri H.A.’nın yakalanmasının ardından düğmeye bastı. Diyarbakır merkezli yürütülen operasyonda farklı şehirlerde bulunan şüpheliler tespit edilerek eş zamanlı baskınlarla gözaltına alındı. 18 zanlının tamamının hesaplarına el konuldu. Emniyetteki işlemleri tamamlanan şüpheliler, çıkarıldıkları mahkemece tutuklanarak cezaevine gönderildi. Mağdurlardan Yaratıcı Mesajlar: “Seni Çiğ Çiğ Yemez Miyim?”
Dolandırıcılık mağdurlarından bazıları, çareyi şüphelilere para göndererek mesaj iletmekte buldu. Bir vatandaş, şüphelinin hesabına 0,5 TL göndererek dekont açıklama kısmına, “Dolandırıcı seni bulacağım oğlum, 2 bin 500 TL’mi geri ver, yoksa sen bilirsin” yazdı. Başka bir mağdur ise 5 TL gönderdiği işlemin açıklamasına, “Seni çiğ çiğ yemez miyim, unutma adımı” notunu düştü.
Bu yaratıcı tepkiler, sosyal medyada da büyük yankı uyandırdı. Vatandaşlar, dolandırıcıların bu şekilde deşifre edilmesinden dolayı Diyarbakır Emniyeti’ne teşekkür etti.
Uzmanlardan Uyarı: Sahte Sitelerden Alışverişe Dikkat!
Uzmanlar, internet üzerinden alışveriş yaparken sitenin güvenli olup olmadığının mutlaka kontrol edilmesi gerektiğini vurguladı. Güvenli e-ticaret sitelerinde SSL sertifikası, açık iletişim bilgileri ve müşteri yorumları gibi unsurların bulunmasının önemli olduğu hatırlatıldı.
Diyarbakır Emniyeti yetkilileri ise, benzer dolandırıcılık vakalarının önlenmesi adına vatandaşların dikkatli olmasını ve şüpheli durumları derhal ihbar etmeleri gerektiğini belirtti.