Çanakkale Deniz Zaferi’nin 109. yıl dönümünde, başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, Çanakkale’yi geçilmez kılan tüm kahramanlarımız minnetle anılacak.

18 Mart Çanakkale Zaferi, her anı kahramanlıklarla dolu, bizlere ilelebet ölümsüz bir istikamet çizecek eşsiz bir destandır.

Sadece tarihimizi değiştirmekle kalmayıp dünya tarihine yön veren bu şanlı zaferi her yıl dönümünde büyük coşkuyla kutlayarak bizlere bu toprakları vatan kılan kahraman ecdadımızı ve Çanakkale Ruhu’nu damıtılmış dizelerle miras bırakan Milli Şairimiz Mehmet Akif Ersoy’u minnetle yâd etmek için programlar düzenlenmektedir.

Peki, 18 Mart'ta ne oldu?

Çanakkale Savaşı'nın tarihi nedir?

Çanakkale Savaşı, batılı ülkelerin oluşturduğu itilafa karşı Osmanlı Devleti’nin savunmada olduğu bir savaşın adıdır. İtilaf devletleri, bu savaşta Çanakkale Boğazını ve İstanbul’u ele geçirmeyi amaçlamışlardı. Eğer Çanakkale Boğazı, İtilaf Devletleri’ne geçmiş olsaydı Rusya’ya her türlü desteği kolaylıkla sağlayabileceklerdi. Bunun için ilk olarak Çanakkale Boğazı’na 1915 yılı Şubat ayında saldırılar başlamıştı. 18 Mart 1915 tarihinde ise en güçlü saldırı yapılmıştır. Bu saldırılara karşı Osmanlı Ordusu’nun savaş stratejisi olarak boğaza döşediği mayınlar ile düşman donanmasında ağır kayıplar vermesini sağlamıştır.

Nusret Mayın Gemisiyle düşman bozguna uğradı

Donanma için büyük öneme sahil olan Nusret Mayın Gemisi’nin batırılması ile itilaf Devletleri birlikleri bozguna uğratılmış ve deniz saldırısından vazgeçmek zorunda bırakılmışlardır. 25 Nisan 1915’te Gelibolu Yarımadası’nda kara çıkartması yaparak saldırıya devam etmişlerdir.
Toplamda üç defa kara çıkartması yapan itilaf devletleri üçüncü yenilgi sonrasında 1916 yılı aralık ayında Gelibolu Yarımadası’ndan çekilmek zorunda kaldı. Zorlu bir savaş olan Çanakkale Savaşı Türk tarihine destan olarak geçti.

Çanakkale Savaşı'nın sonuçları nelerdir?

-İtilaf Devletleri donanmaları 18 Mart 1915’te Osmanlı ordusu tarafından bozguna uğratılmıştır ve Çanakkale Savaşı’nın deniz savaşı bölümü sona ermiştir.
-Gelibolu Yarımadası’na yapılan kara çıkartmaları yine Osmanlı ordusunun büyük çabası ile bertaraf edilmiştir.
-İtilaf birlikleri 19-20 Anafartalar ve Arıburnu’ndan, 9 Ocak 1916’da da Seddülbahir’den çekilmesiyle büyük yenilgiye uğramıştır.
-Dünya Savaşı’nın gidişatı değişmiştir. Bu savaş Batı ülkelerinin beklentilerinin tersine gelişmelerle sonuçlanmıştır.
-Çarlık Rusya’nın çöküşü hızlanmıştır. Bu savaşın sonucunda İngiltere’de yönetim değişikliği olmuştur.
-Türk tarihine büyük bir destan olarak yazılmış ve Anadolu toprakları ve Boğazların Türkler hâkimiyetinde kalmasını sağlamıştır.

Editör: Haber Merkezi