Dünya Görme Günü, her yıl Ekim ayının ikinci Perşembe günü kutlanarak önlenebilir körlük ve görme bozukluklarına dikkat çekmeyi hedefliyor. Bu yıl, 10 Ekim 2024 tarihinde kutlanan etkinlik, göz sağlığına dair farkındalık yaratmak adına önemli bir fırsat sunuyor.

Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre, dünya genelinde 1 milyar insan önlenebilir veya henüz çözülememiş bir görme bozukluğuyla yaşıyor. Türk Oftalmoloji Derneği Genel Başkanı Prof. Dr. Huban Atilla, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Göz sağlığımızı ihmal etmemeliyiz. Biz Türk hekimleri olarak, Dünya Görme Günü'nde toplumda göz sağlığı bilincini artırmak için çalışmalarımıza devam ediyoruz” şeklinde konuştu.

Prof. Dr. Atilla, erken teşhisin ve düzenli göz muayenelerinin görme kayıplarının önüne geçmede hayati bir öneme sahip olduğunu vurguladı. Dünya çapında bu gibi günlerin, toplumları bilinçlendirmek ve önlenebilir körlükle mücadele etmek için kritik olduğunu belirtti.

Dünya Sağlık Örgütü ve Uluslararası Körlüğü Önleme Ajansı işbirliği ile düzenlenen etkinlikler ve farkındalık artırma çalışmalarıyla kutlanan Dünya Görme Günü  kapsamında göz hekimleri ve uzmanlar, her bireyin göz sağlığını koruması için farkındalık ve bilinçlendirme çalışmaları yürütüyor. 

1728537179 Goz Gorsel2 T O K A T H A B E R

Gözlerimizi korumanın 10 yolu

Türk Oftalmoloji Derneği Genel Başkanı Prof. Dr. Huban Atilla, Dünya Görme Günü’nün tüm dünyada göz hekimleri, uzmanlar ve gönüllüler tarafından kutlandığını belirtti. Atilla, dünyada neredeyse herkes yaşamı boyunca bir göz sağlığı sorunu yaşıyor, ancak dünya çapında bir milyardan fazla insan, göz sağlığı veya tedavisi için gereken hizmete erişemiyor. Herkes, gözlerini sevmek ve korumak için gerekli bu 10 kuralı uygulamalı ve çevresindekileri haberdar etmeli, diyerek önerilerini paylaştı. 

’Prenses doğum’ nedir? Yaygın olarak kullanılıyor mu? ’Prenses doğum’ nedir? Yaygın olarak kullanılıyor mu?

1. 20/20/20 kuralını uygulayın.

Ekrana bakarken, göz yorgunluğunu ve baş ağrısını önlemek için her 20 dakikada bir 20 saniye boyunca 6 metre uzaktaki bir şeye bakın.

2. Dışarıda vakit geçirin.

Çocuklar günde en az iki saat dışarıda vakit geçirmelidir. Bu gözlerinin sağlıklı bir şekilde gelişmesine yardımcı olur ve miyop olmalarını önler.

3. Dışarıda güneş gözlüğü takın.

Güneş ışınlarının gözlerinize zarar vermesini önlemek için güneş gözlüklerinizin UVA ve UVB koruması sağladığından emin olun.

4. Gerekliyse numaralı gözlük takın.

Net görmek, göz yorgunluğunu ve baş ağrısını önlemek için numaralı gözlüklerinizi takın.

5. Göz enfeksiyonlarını önlemek için kozmetik ürünlerinizi kontrol edin.

Göz enfeksiyonlarına neden olabilecek bakteri oluşumunu önlemek için göz makyajı malzemelerinizin son kullanma tarihini kontrol edin ve fırçalarınızı düzenli olarak değiştirin.

6. Düzenli egzersiz yapın.

Düzenli egzersiz yapmak, diyabet veya yüksek tansiyon gibi görme sağlığınızı olumsuz etkileyebilecek durumların gelişme riskini azaltır.

7. Sağlıklı beslenin.

Dengeli beslenme, sağlıklı gözleri korumak için gerekli olan vitamin ve minerallere sahip olmanızı sağlar.

8. Sigara içmeyin.

Sigara içmek, ciddi göz rahatsızlıkları ve kalıcı görme kaybı geliştirme riskinizi artırır.

9. Sorunlar ortaya çıkmadan önce tespit etmek için bir göz muayenesi yaptırın.

Göz muayenesi, gözdeki sorunları şikayetleriniz artmadan önce tespit edebilir, bu nedenle gözlerinizde bir sorun olmadığını düşünüyorsanız bile muayene olun. 

10. Gözlerinize öncelik verin, tüm hayatınız boyunca onlara ihtiyacınız var.

Düzenli göz kontrolleri için takviminize hatırlatıcılar koyun. 1-2 yıl aralarla gözlerinizi kontrol ettirin.

1728537181 Huban Atilla . T O K A T H A B E R

Muhabir: Burhan Arar/Bülten