İnşaat Mühendisi İrfan Alpat, Tokat’ın 1. derece deprem kuşağında yer aldığını ve Kuzey Anadolu Fayı’na 35 km, Ezinepazarı Fayı’na ise 26 km uzaklıkta bulunduğunu hatırlatarak, şehrin deprem tehlikesine dikkat çekti. Alpat, Tokat ve çevresinde bulunan yapı stoklarının büyük bir kısmının 1999 deprem yönetmeliğinden önce yapıldığını ve bu yapıların ciddi risk taşıdığını belirtti.

Kamu Binalarındaki Riskler
Alpat, Tokat Valiliği hizmet binasının riskli yapılar arasında olduğunu ve bu sebeple yıkılarak yenisinin inşa edildiğini ifade etti. Aynı şekilde, ilçelerdeki Halk Bankası şubelerinin de deprem sonrası alınan önlemlerle güçlendirilmiş binalara taşındığını ya da yeni binalar kiralandığını hatırlattı. Ancak, Tokat’taki birçok kamu binasının, okulların, hastanelerin ve belediye binalarının hala riskli yapılar olduğunu ve acilen yenilenmesi gerektiğini vurguladı.

Kentsel Dönüşüm Gecikti
17 Ağustos 1999 Körfez Depremi ve 6 Şubat 2023 Kahramanmaraş Depremleri sonrasında Tokat ve çevresinde kentsel dönüşüm projelerinin yetersiz kaldığını belirten Alpat, kentsel dönüşümün hızlandırılmasının hayati önem taşıdığını dile getirdi. Alpat, "İktidarın ve yerel yönetimlerin vatandaşlarımızın can ve mal güvenliğini ön plana alması elzemdir" diyerek, kentsel dönüşüm projelerinin bir an önce hayata geçirilmesi gerektiğini söyledi.

Yavuz Ağıralioğlu’nun Yeni Partisinde Tokat'tan sürpriz isim Yavuz Ağıralioğlu’nun Yeni Partisinde Tokat'tan sürpriz isim

Can ve Mal Güvenliği İçin Harekete Geçilmeli
Alpat, Tokat’ın deprem tehlikesine karşı korunması için hem yerel yönetimlerin hem de merkezi hükümetin kentsel dönüşüm projelerine öncelik vermesi gerektiğini belirtti. "Can güvenliğimizi sağlamak adına bu projeler büyük bir adım olacaktır" diyerek sözlerini tamamladı.

 

 

Muhabir: Burhan Arar