Değerli okurlar bu sayfamızda daha önce 7440 sayılı yapılandırma kanunu ile ilgili gerekli açıklamaları yapmıştık ve yapmaya da devam edeceğimizi belirtmiştik. Bu defa da 7440 Sayılı yapılandırma kanunu kapsamında yapılandırmasını yapan ancak bugüne kadar vergi dairesine ödeme yapmamış borçlu mükelleflerin bu borçlarını ödemeleri ilgili son bir fırsatlarının bulunduğunu belirtmek isterim. Bu yazımız bunun konusunu oluşturmaktadır.

Bilindiği üzere, 7440 sayılı yasa kapsamında vergi borçlarımız başta olmak üzere birçok kamu alacağının peşin ya da taksitle ödenmesi Matrah artırımı, hesaplarımızın, kayıtlarının düzeltilmesi, yönündeki düzenlemeler mevcuttu .

Vergi borcunun yapılandırma sonucu oluşan ödeme planlarına göre de tercihimiz doğrultusunda borçlarımızı ilgili kurumlara ödenmektedir. Bu kapsamda vergi dairesine olan borçlar için birinci taksit ödemeleri Cumhurbaşkanlığının kararı doğrultusunda 4 Ağustos 2023 tarihine kadar uzatılarak ödeme imkanı olmuştu. Aslında birinci taksit ödeme süresi Haziran ayı, ikinci taksit ödeme süresi ise Temmuz ayının sonu idi ancak bu süre uzatılarak 4 Ağustos 2023 tarihinde sonra erdi.

Yasanın amir hükmü gereği ilk 2 taksitin süresinde ödenme şartı olduğundan bu 2 taksitin mutlaka ödenmesi gerekmekte olup bunların ödenmemesi durumunda yapılandırma haklarından faydalanma da olmayacaktı. Ancak borcunu peşin veya taksitli ödeme seçeneğinde ödeme yapmamış olan mükellefler için bu aya mahsus olmak üzere bir hakları daha bulunmaktadır şöyleki,7440 sayılı kanunun dokuzuncu maddesinin altıncı fıkrasında “ peşin veya taksitli ödeme seçeneğini tercih edilmesi ve ilk taksitin ödeme süresi içerisinde ödenmesi gereken tutarların ödenmemesi veya eksik ödenmesi hâlinde hesaplanan tutarın tamamının ilk taksiti izleyen ayın sonuna kadar geç ödeme zammıyla birlikte ödenmesi şartıyla katsayı uygulanmaksızın kanunda yararlanır. ilk taksit ödeme süresi içinde ödenmesi gereken tutarların süresinde ödenmesi ve kalan taksitlerin tamamının ilk taksiti izleyen ayın sonuna kadar ödenmesi halinde katsayı uygulanmaz hükmü mevcuttur.

Yine 7440 sayılı kanunla ilgili yayınlanan bir seri numaralı tebliğinde kanunun 9 uncu maddesinin üçüncü fıkrasının ( a) bendinde yer alan indirimler hesaplanan tutarın tamamının ilk taksit ödeme süresi içerisinde ödenmesi halinde uygulanacağından, hesaplanan tutarın tamamının ilk taksit ödeme süresinde ödenmemesi üzerine izleyen ayın sonuna kadar geç ödeme zammıyla birlikte ödense dahi indirimli ödeme imkanından yararlanamayacaktır hüküm altına alınmıştır.

Şimdi bu düzenlemelere göre yapılandırma sırasında borcunu peşin/taksit ödeme seçeneğini seçerek ödemelerini en geç 4 Ağustos 2023 (bu tarih dahil) yapmayanların yapılandırma hakları bozulmamış olup bu ayın sonuna kadar yani 31. 08.2023 tarihine kadar ( bu tarih dahil) ödeme yapma hakları bulunmaktadır. Ancak bu durumda olan mükelleflerin peşin ödeme indiriminden yararlanamayacakları da tabiidir. Zira anılan yasa bu hakkı(indirim hakkı) ilk taksit ödeme süresi içerisinde yapılması şartına bağlamıştır. Yani başka bir ifade ile yasadan faydalanacak ancak peşin ödeme indiriminden yararlanamayacak ve katsayı hesaplanmayacaktır.

Ayrıca taksit seçeneği ile ödeme yapmayan borçlu mükelleflerin borçlarının tamamını bu ayın sonuna kadar ödemeleri halinde yapılandırma haklarından yararlanacaklardır. Aksi halde yararlanmaları mümkün bulunmamaktadır.

Bu durumda olan borçluların bir an önce son kez sunulmuş olan bu imkandan yararlanmaları mutlak yararlarına olacaktır. Öte yandan son günleri de beklemeden bir an önce peşin/tasitli ödeme seçeneğini seçmiş ancak bugüne kadar ödeme yapmamış bulunan mükelleflerin borçlarını bir an önce ödemeleri menfaatlerine olacaktır.