Merkez İşyeri Denetleme ve Danışmanlık Grubu ile Meslek Eğitimini Geliştirme Kurulu Toplantısı Ticaret Bakanı Ömer Bolat’ın katılımı ile TESK Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi. Birlik Başkanları ve Oda Başkanlarının da hazır bulunduğu toplantıya Tokat Bakkallar Manifaturacılar Ve Tuhafiyeciler Odası Başkanı Şaban Kaya da katıldı. Kaya, Bakan Bolat ve beraberindeki heyete küçük esnafın sorunlarını ve talepleri anlattı.  Parekende yasası, Tekel Ürünlerindeki Kar oranları, Pirim Eşitliği başlıca konular oldu. 

Bakkallar1

Toplantının  açılışında konuşan Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Esnaf ve sanatkarımız enflasyonla mücadelenin kilit noktasıdır. Kendi işini yapamayan ne kadar yatırımcı varsa gıda sektörüne birikti. Öyle bir rant olmuş ki fiyatları kontrol etmek artık mümkün değil. Bir kişinin 10 bin tane işletmesi olursa böyle olur. Ülkede haksız rekabet çok ciddi boyuta ulaştı. Esnafı tezgahtar, çiftçiyi tarlada işçi yaptılar. Tüketici artık enflasyondan illallah etti. Bari bu işletmelerin sigara ve ekmek satmasının önüne geçilsin” dedi.

Toplantının ardından Tokat'a dönen Tokat Bakkallar Manifaturacılar Ve Tuhafiyeciler Odası Başkanı Şaban Kaya, detaylar hakkında bilgiler verdi. 2014 yılından beri raflarda duran perakende yasası dosyasının tozunun silinip tekrar mecliste gündemde gelmesini istediklerini söyledi.

Elektrik ve Doğalgaz Faturalarında Yeni Dönem Geliyor: Tokat’ta Her Haneye Farklı Tarife Elektrik ve Doğalgaz Faturalarında Yeni Dönem Geliyor: Tokat’ta Her Haneye Farklı Tarife

Tekel Ürünlerindeki Kar oranlarıyla ilgili konuşan Şaban Kaya, "Bizim esnafımızın en çok sattığı sigara grubundaki karlılığımız 4.2. Piyasa gereği de vatandaş artık üstüne nakit bulunduramadığı için kredi kartı kullandığı için de buna da 3.5'ünü biz bankalara komisyon olarak ödüyoruz. Sigara firmalarından devletimiz bunda %84 vergi alıyor. Bu vergi ve sigara firmalarından biz birer puan daha isteyerek sigara karlılığının 6,5-7 bandına gelmesini istiyoruz" dedi. 
PRİM KONUSUNDA TALEPLER YİNELENDİ

Şaban Kaya"Artık esnafın sosyal yaşam haklarının tanınmasını istiyoruz" diyen Şaban Kaya, "Yani 9 bin iş gününde misal olarak diyorum 1 milyon prim yatırıyorsak yaşımızı doldurmadığımız için ekstradan da ticaretimiz devam ettiği için 500 daha yatırıyorsak devlet diyor ki 'sen bana 500 fazla para yatırdın. Ben senin aylığından 300 lira daha kesiyorum. Bu adaletsizliklerin kalkması, 7 bin 200 prim gününe inilmesini biz talep ettik orada özellikle. Ve bu konuda yasalaşmayla Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin eline atmazsa vakit çok geç olacak. Bu ekonomik sıkıntılarda 40, 50, 55 yaşında artık bir işsizlik ordusu gündeme gelmeye başlamaktadır. Çünkü kapanışlarımız çok fazla. Dünyanın her yerinde, her bölgesinde küçük yatırımcı, küçük esnaf kullanırken bizim ülkemizde maalesef hala gündeme gelememiştir. Ve hala korunmaya bir yasa çıkmamıştır. Ve biz de umut ediyoruz, Cumhurbaşkanımız da seçim öncesinde dediği gibi 7 bin 200'e düşeceğinden eminiz. Ama bunun yanında da perakende yasasının ivedi bir şekilde çıkarılarak küçük esnafı tekrar hayat ve can suyu verilmesi gerektiğini düşünüyoruz" diye konuştu. 
"FAHİŞ FİYAT VE STOKÇULUK YAPAN FİRMALAR BELLİ!"
Şaban Kaya, "Yani marketler bugün yat da satıyor, bilgisayar da satıyor, mobilya da satıyor, çamaşır da satıyor, gıda da satıyor. Yani dev indirim yaptıkları ürünler bizim esnafımızda olmayan ürünler ama tekelleşmenin getirdiğini biz şu anda da yaşadık. Bundan önce iki senede büyük bir tecrübe yaşadık. Biz Koop-bakkal projesiyle Türkiye'de yağın bir hafta içinde 250 liradan 150 liraya bunları tehdit edici bir unsur olduğu zaman düştüğünü gördük. Eğer fahiş fiyat varsa, stokçuluk varsa, bir mala bloke koyma varsa, bunu da piyasada yapan firmalar artık belli. Küçük esnaf değil. Eğer bunun acısını da vatandaş olarak pazardan markete kadar tekerleşmeyi sağlayan bu grup vatandaşımızı geçim konusunda büyük sıkıntıya sokmuştur. Hani zamanda artık şunu göstermişler ki yani esnaf çeşitliliğinin bol olması vatandaşın daha rahat nefes almasını sağlamaktadır. O zaman neyi bekliyoruz? Evet, niye bekliyoruz? Beklenilme sebebi nedir?" diyerek sözlerine devam etti.
"ARTIK SAHİP ÇIKILMASI LAZIM"
Marketlerin ekmek, sigara satmasını kesinlikle istemediklerini belirten Kaya, "Artık Nace kodlarında bir düzenlenme gelip her buldukları ürünü raflarına koyup satmalarına bir düzen gelmesi lazım. Bugün marketler bir bakkala vurmuyor, bir manava vurmuyor. Elektronikçi de bitiriyor, mobilyacı da bitiriyor. Ve kendi bölgelerinde gezdikleri iller artık metreyi bıraktık, santim santim yan yana oldu. Böyle bir eflasyon döneminde de, fırsatçılık döneminde de maalesef tüm halka bunun bedelini de yine ödettiler. Demek ki tekerleşmeye bütün piyasanın 3-5 tane markete verilmesi uygun değil. Cumhurbaşkanımızın bir sözü var 'Dünya 5'ten büyük' diye. Biz de diyoruz ki; 5 tane büyük market var. Bu esnaf 5 büyük esnaftan büyüktür. Artık sahip çıkılması lazım." diye konuştu. 

Muhabir: Mihriban Koçaker