Sarığıburma tatlısı, Türk mutfağının yöresel tatlılarından biridir. Genellikle Tokat, Sivas, Kayseri, Gaziantep, Malatya gibi Anadolu'nun çeşitli bölgelerinde yapılan bir tatlıdır. 

Tokat'tan Lezzet Sırrı: Asma Yaprağı Sarmasını Taze Tutmanın Püf Noktaları Tokat'tan Lezzet Sırrı: Asma Yaprağı Sarmasını Taze Tutmanın Püf Noktaları

Tokat'ta bayramlarda oldukça popüler bir tatlıdır. Sarığıburma, ince hamurun işlenmesiyle yapılan ve genellikle şerbetle tatlandırılan bir tür tatlıdır. 

Tokat'ta ramazan bayramlarında sıkça tercih edilen şerbetli tatlı Sarığı Burma nam-ı diğer tırtıl tatlısı bu bayram da ikramlarınız arasında çıtır çıtır lezzetiyle yer almaya hazırlanıyor. 
 Malzemeler:
1 adet yumurta
1 çay bardağı su
1 çay bardağı süt
1 çay bardağı sıvı yağ
5 su bardağı un
Şerbeti için;
3 su bardağı su
3 su bardağı şeker
Yarım dilim limon
Üzeri için;
125 gram tereyağı
1 su bardağı zeytinyağı
Tırtıl2

YAPILIŞI: 
Yumurta, su, süt, 1 çay bardağı sıvı yağ, ve unu bir kaba alıp 7 -8 dk yoğurup hamur elde edelim. Ardından hamuru bezelere ayıralım. Nişastayla bezeleri küçük açıp tepsiye aralarına poşet koyarak buzdolabında 1 gece dinlendiriyoruz. Dinlenen hamuru tek tek nişasta ile ince ine açıyoruz.  Kenarlarını düzeltmek için biraz kesip, yufkanın üzerine ceviz serpip oklavaya sararak uçlarından hafif bastırarak büzüştürüyoruz. Daha sonra oklavayı arasından çekip tepsiye yerleştiriyoruz. 125 gram tereyağı 1 su bardağı zeytinyağını kaynatın. Yağ ılıyınca tatlıya dökün. Tatlıyı 170 derecede önceden ıstılılmış fırında 30 dk pişirip fırını 150 dereceye çekip 20 dk daha pişirin. Çıtır olsun istiyorsanız tatlı soğuk şerbet ılık olacak şekilde ıslatın. Afiyet olsun. 

Muhabir: Mihriban Koçaker