2015 yılında, Tokat Valiliği İl Özel İdaresi ve Zile Kaymakamlığı destekleri ile Zile Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü bünyesinde Süs Taşı İşleme Atölyesi kurulmuştu. 

Bursa’da mesleki eğitim seferberliği devam ediyor Bursa’da mesleki eğitim seferberliği devam ediyor

Milli Eğitim Bakanlığı, Tokat İl Özel İdaresinin destekleri ile Tokat İl Milli Eğitim Müdürlüğü öncülüğünde Zile Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü bünyesinde kurulan süs taşı işleme atölyesinde çalışan kadınlar doğal taşları işleyerek tespih ve çeşitli takı ürünleri üretiyor.

Taş5Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı (OKA) 2019 Yılı Mesleki ve Teknik Eğitimin Geliştirilmesi Mali Destek Programı kapsamında, Tokat Halk Eğitim Merkezi tarafından uygulanan “Yarı Değerli Taşlar ve Kuyum Atölyesi” Projesi ile Tokat’ta bulunan 11 çeşit yarı değerli taşın işlenip, ekonomiye kazandırılmasını sağlıyor.
Taş2

Eskiden yurt dışına çıkartılıyordu
Yıllar önce Zile'de çıkarılan yarı değerli taşların yurt dışına çıkarıldığı bilgisi üzerine bu değerin Tokat'ta işlenmesi gerektiği düşüncesiyle yola çıkılmış, kurulan taş işleme atölyeleri ev hanımlarına da istihdam sağlamıştı. 
Taş1Kurulan atölyelerde mücevhere dönüşüyor
Tokat'ta kentin farklı noktalarından çıkarılan Collawood, Jasper, Opsidyen, Kalsedon, Akik, Agat, Krizopras, Losit, Rodanit, Ametist gibi yarı değerli doğal taşlar, kurulan atölyede altın ve gümüşle tasarlanarak mücevhere dönüştürülüyor, tasarım takı, ev ve süs objesi olarak işleniyor.

Muhabir: Mihriban Koçaker