Haber-Foto: Hilal Yıldırım
Orta Karadeniz Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma İstasyonu Müdürlüğünce Tokat Kazova'da 14 sene önce başlatılan ve 2050 yılında tamamlanacak olan proje kapsamında, eski ve yeni tarım uygulamaları araştırılıyor.
Orta Karadeniz Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma İstasyonu Müdürlüğü'nce Tokat'ın Kazova bölgesinde sürdürülebilir ile geleneksel toprak yönetimi uygulamalarının ve toprağın bazı özelliklerinin saptanması için 2000 yılında başlatılan proje 2050 yılında sonuçlanarak hayata geçirilecek.
Proje sorumlusu Ziraat Yüksek Mühendisi Ömer Faruk Noyan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 1950'li yıllarda tarımda makinalaşmanın artması ve fazla miktarda girdi kullanılması tarımda sürdürülebilirlik anlamında bir risk oluşturduğunu söyledi.
Topraklara yoğun bir girdi kullanımı olduğunu belirten Noyan, "Makinalaşmayla birlikte toprak işleme var. Bunlarda topraklarda olumsuz etki yapmaktadır. Bu konuları araştırmaktayız. Tarım topraklarında makinalaşma ile beraber başlayan yoğun toprak işleme ve kimyasal kullanımı bu topraklar üzerinde bir takım olumsuzlukları da beraberinde getirmiştir. Bu nedenlerden dolayı uzun yılları kapsayan izleme teknikleri ile yöre topraklarının kalite özelliklerinin değişim seyrinin farklı toprak yönetimlerinde takip edilmesi, uzun yıllar içerisinde farklı toprak yönetimi sistemlerinin verim üzerine olan etkisinin saptanması, farklı toprak yönetim sistemlerinin ekonomik analizinin yapılarak karşılaştırılması amacıyla bu proje 2000 yılında uygulamaya konulmuştur" dedi.
Noyan, 2050 yılına kadar 50 yıl süre ile devam etmesi planlanan bu proje Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü desteği ile Türkiye'de yürütülen tek proje olduğunu kaydetti.
Araştırma projesinin Orta Karadeniz Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma İstasyonu Müdürlüğü arazisinde çakılı olarak yürütüldüğünü ifade eden Noyan, "Denemeler, birbirinden bağımsız iki farklı münavebe sisteminde iki ayrı deneme olarak yürütülmektedir. Projenin birinci deneme deseni buğday, kuru fasulye ve şeker pancarı, ikinci deseni buğday, patates, şeker pancarı olacak şekilde yürütülmektedir. Denemelerde ana konular azaltılmış toprak işleme ve geleneksel toprak işleme, alt konular ise sadece toprak analizi sonuçlarına göre kimyasal gübre uygulaması ile çiftlik gübresi ve yeşil gübrelemenin birlikte yapıldığı konulardan oluşmaktadır" diye konuştu.
2014 yılında şeker pancarı ektiklerini dile getiren Noyan, hasat sonrası verimler belirlenerek alınacak toprak örneklerinde gerekli analizler yapılacağını belirtti.
Noyan, "2050 yılında projemiz tamamlanacak. O yıldan sonra toprağın ömrünü uzatacak veriler elde edeceğiz. Çiftçilerimiz inşallah bu projenin ardından topraklarını uzun yıllar verimli bir şekilde kullanabilecekler. Toprağın ömrünü uzatacağız" şeklinde konuştu.