Gaziosmanpaşa Üniversitesi Araştırma ve Uygulama hastanesi bir süredir değişik bilim dallarındaki hocalarını kaybetmesi ile gündeme gelmeye başladı. Radyoloji, ortopedi, kardiyoloji ve genel cerrahi dallarında bölge ve bölge dışından hastaların gelmesine gerekçe olan uzmanların bir bir ayrılmaları yerel halk arasında; 'GOÜ'de kan kaybı mı yaşanıyor?' söylemlerine yol açmaya başladı.
Türkiye'de yapabilen cerrah sayısının ancak parmakla gösterildiği bir uzmanlık alanında görev yapan laparoskopik whipple pankreas operasyonu ile ismi anılan Prof. Dr. H. Ayhan Kayaoğlu'nun Tokat'tan Bursa Şevket Yılmaz Uygulama ve Araştırma Hastanesine gitmesi üzüntü yarattı. Önceki gün Prof. Dr. H. Ayhan Kayaoğlu'nun Bursa'dan lineTv ekranlarında yapmış olduğu Pankreas operasyonu anlatımı birçok hastası ve Tokatlı tarafından ilgiyle izlendi.
Prof. Dr. H. Ayhan Kayaoğlu laparoskopik whipple ameliyatı hakkında bilgiler verdiği Tv programında Pankreasbaşı, 12 parmak bağırsağı ve safra yollarının pankreas başına yakın bölümlerinde oluşan tümörlerin tedavisinde o bölgeyi komple temizleme yönteminin Whipple operasyonu olduğunu söyledi.
TÜRKİYE'DE 10 HASTAYA BU YÖNTEM UYGULANDI
Prof. Dr. H. Ayhan Kayaoğlu, "Bu ameliyatta pankreas başı, midenin yarıya yakını, 12 parmak bağırsağının tamamı, safra kesesi ve safra yollarının bu alana komşu bölümü tamamen çıkartılmaktadır. Operasyonun en önemli yanı alınan bu organların doğru bir şekilde devamlılığının sağlanmasıdır. Birkaç organı birden ilgilendiren bu bölgede mide, 12 parmak bağırsağı, safra yolları ve pankreas arasındaki salgı geçişlerinin sorunsuz olması gereklidir. Cerrahinin en büyük ameliyatlarından biri olan bu ameliyatta cerrahın deneyimi çok önemlidir. Diğer yandan ameliyatın laparoskopik yapılması (karna büyük bir kesi yapmadan sadece delikler açılarak ameliyatın gerçekleştirilmesi) hastaya çok büyük avantajlar sağlar. Bunlar hastanede yatışın kısalması ve yara enfeksiyonu ya da fıtık gelişimi gibi yaraya ait komplikasyonların azalmasıdır. Ancak böylesine zor bir ameliyatın laparoskopik olarak yapılması ek olarak ileri düzey laparoskopik cerrahi tecrübesi de gerektirmektedir. Ameliyat su ana kadar Ülkemizde yaklaşık 10 kadar hastaya uygulandı" diye konuştu.
'YÖNETİMLE SIKINTI YAŞANIYOR' İDDİASI
Türkiye'de yapabilen cerrah sayısının ancak parmakla gösterildiği bir uzmanlık alanında görev yapan kişileri üniversite camiasının elinde tutamamış olması kafalarda soru işareti oluştururken, Prof. Dr. H. Ayhan Kayaoğlu gibi konusunda uzman olan doktorların Gaziosmanpaşa Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesinde branşlaşma konusunda lokomotif görevi yapacakken ayrılmaları endişe veriyor. Uzman doktorların ayrılma gerekçeleri olarak şehrin genel sosyolojik sıkıntıları gerekçe gösterilse de Yönetimle uzlaşamama sorunun en büyük sorun olduğu hastane camiasında, maddi gerekçeler dolayısı ile malzeme sıkıntısı, çalışanların ek mesailerinin verilememesi ve bir çeşit mobbinge maruz kalınması sonrasında bu kayıpların yaşandığı ortaya atılan iddialar arasında yer alıyor.