Bu yıl havaların erken ısınmasıyla birlikte düğün sezonu da açılmaya başladı. Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, sektörde fotoğrafçı, kuaför, berber, gelinlikçi, çiçekçi, pastacı, çeyizci gibi onlarca farklı sektörde esnafın düğün sezonuna hazır olduğunu, bu yıl yapılacak düğünlerle birlikte evliliklerin 500 milyar TL’lik ekonomi oluşturması beklendiğini söyledi.

Enkaz kentin bereketli topraklarında buğday hasadı Enkaz kentin bereketli topraklarında buğday hasadı

Palandöken, beyaz eşyadan oturma grubuna, düğün salonundan ziynet eşyalarına kadar yapılan harcamaların 500 bin liradan başladığını kaydederken döviz kurlarındaki artış ve yüksek enflasyona bağlı olarak tüm ürün ve hizmetlerde çok ciddi fiyat artışları olduğunu, düğünlerin vazgeçilmezi altının fiyatının ise son 1 yılda yüzde 100’e yakın arttığına dikkat çekti. Bu durumun eskiden gelin damada gelen altınlar düğün maliyetini önemli ölçüde karşılarken artık hayale dönüşmesine yol açtığını söyledi.

Tokat Esnaf ve Sanatkarlar Odalar Birliği Başkanı Fehmi Çankaya da Tokat'ta düğün sektörünün sezona hazır olduğunu belirterek bu yıl ki maliyetlere değindi. Devletin bazı teşvik ve destekleri olduğunu anlatan Çankaya, pahalılıkla ilgili "Esnafın sırtındaki yük ne kadar azalırsa vatandaşın yükü de azalır" dedi. 
Fehmi ÇankayaGelinlikçiden, pastacıya 50'den fazla sektöre katkısı var
Düğün sezonuna pastacısından kasaba, gelinlikçiden çiçekçiye varana kadar 50 civarında sektörün katkısı bulunduğunu belirten Tokat Esnaf ve Sanatkarlar Odalar Birliği Başkanı Fehmi Çankaya, "Bu aslında büyük bir sektör. Bunun da tabii ki Tokat ekonomisine büyük katkısı olacak. Düğün sezonu da zaten başladı. İnşallah yani biraz fiyatlarında geri enflasyon düşmesiyle esnafın da daha rahatlayacağı, vatandaşın daha rahat düğün yapacağı bir sezon geçiririz diye ümit ediyoruz" dedi.
Esnafın mali yükü azalırsa vatandaş da rahat eder
Düğün yapacak olan çiftlerin en büyük derdi pahalılık. Bir ev kurmanın da düğün yapmanın da maliyeti her geçen gün artıyor. Bu pahalılık konusunda görüşlerini bildiren Fehmi Çankaya "Esnafın da tabii bir maliyet girdisi var. Şimdi hayat pahalı ama bunu çoğu esnafın sırtına yüklüyor. Hayatın pahalılığını esnaf yapıyor gibi gözüküyor ama esnafın da bir maliyet hesabı var. Bir düğün salonunda çalışan garsonundan tut da etine, pilavına, pirincine bir maliyet hesabı var. Burada şikayette biraz daha işte esnafın sırtındaki yük biraz daha alınırsa hükümet tarafından, sigorta teşviği,  Çalışan işçi, işçinin İş-Kur'dan desteği. Zaten çoğusu çıraklık eğitimden veya meslek liselerinden stajyer öğrenci çalıştırıyor. Devletimiz zaten destek veriyor buna. Ama bu destekler biraz daha artar, esnafın sırtındaki mali yük biraz azalırsa illa ki bu esnafın bu kadar fiyatı yükseltmesine gerek kalmayacak. Esnafın rahatlaması, vatandaşın da cebinin rahatlamasına yol açar. Esnaf ne kadar rahat olursa vatandaşın sırtında yük o kadar azalır." dedi. 
Düğün2Bin kişilik bir düğünün maliyeti 200 bin lirayı buluyor
Şuan bin kişilik bir düğünün maliyeti nereden baksan  200 bin lira. 200 bin lira. Çünkü bir tabak yemek 150 lira en düşüğü. Yani tabak fiyatı 200 lira. İnşallah düğün sezonunun tüm esnaf ve sanatkarımıza hayırlı geçmesini, bereketli geçmesini diliyoruz. Dediğim gibi hükümetimiz ne kadar esnafın sırtından yük alırsa vatandaşın sırtından o kadar yük alır, enflasyon da o kadar düşer" diye konuştu. 

Muhabir: Mihriban Koçaker