Dünyanın farklı yerlerinde farklı günlerde kutlanan anneler günleri olsa da, yaygın olarak Mayısın ikinci pazar günü kutlanan Anneler Günü'nün hikayesi merak ediliyor. Anneler Günü'ne sayılı günler kala bu anlamlı günün hikayesine birlikte göz atalım..

Türkiye’nin en ucuz ekmeği artık ücretsiz Türkiye’nin en ucuz ekmeği artık ücretsiz

Anneler Gününün ortaya çıkışı aslında ABD’nin Virginia eyaletinde yaşayan Anna Jarvis’in hikayesi. 1864’te doğan Jarvis, 13 çocuk doğuran bir annenin 10’uncu çocuğu. Kardeşlerinden bir çoğu ölmüş, geriye dört kardeş kalmış. 1876’da Ann Reeves Jarvis, 12 yaşındaki kızı Anna Jarvis’in de aralarında bulunduğu öğrencilerine bir sabah “Umuyorum ki bir gün birileri insanlığa yaptığı yardımlarından dolayı unutulmaz bir anneler gününde anılır” demiş. Anna’nın zihnine kazınan o gün, yıllar sonra Anneler Günü’ne de ilham olmuş. 
1905 yılı Mayıs ayında annesini kaybediyor
1905 yılı mayıs ayının ikinci pazar gününde annesini kaybettiğinde ona ömrünce yeterli özenin gösterilmediğini düşünen Anna, 1907’de acısını dindirmek için arkadaşlarıyla birlikte mayıs ayının ikinci pazar günü, hayatta olan ya da olmayan tüm anneler için kutlama yapmaya başlamış. 
Acısını dindirmek için yaptığı kutlama geleneğe dönüşüyor
Bu hızla bir gelenek haline gelmiş ve 1908’de ilk Anneler Günü, Anna’nın annesinin 20 yıl öğretmenlik yaptığı kilisede düzenlenen etkinlikte 407 çocuk ve annelerin katılımıyla kutlanmış. Gelenlere annesinin en sevdiği çiçek olan beyaz karanfil dağıtılmış. 
Kutlamanın resmiyet kazanması için dava bile açmış
Bu kutlama Temsilciler Meclisi tarafından kabul görmeyince, Anna bugünün resmiyet kazanması için bir dava açmış ve bu davanın sonunda bugün Anneler Günü olarak resmiyet kazanmış. ABD Başkanı Woodrow Wilson da 1914’te bugünü resmi ‘Anneler Günü’ olarak ilan etti.

Muhabir: Mihriban Koçaker